LOJİSTİK NEDİR?
Lojistik, kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için, her türlü ürünün, hizmetin ve bilginin çıkış noktasından varış noktasına kadar taşınmasının en etkili ve en verimli şekilde uygulanmasını sağlamak için bir araçtır.
ALANIN TANIMI:
Ulaştırma hizmetleriyle, ürün veya hizmetler hedef pazarlara daha ekonomik ve hızlı bir şekilde ulaştırılmaktadır. Ulaştırma hizmetleri, lojistik faaliyetlerin özünü içermektedir. Lojistik, günümüzde tüm organizasyon ve kaynakları amaca ulaşmak için en uyumlu şekilde hareket ettirebilme yeteneği olarak iş dünyasının gündemine girmiştir. Herhangi bir pazarlama veya üretim organizasyonunun lojistik destek olmadan başarılması çok zordur.
ALANIN AMACI:
Ulaştırma Hizmetleri alanı Lojistik dalı, taşıma, depolama, gümrük ve diğer tedarik zinciri prosedür işlemlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim veren alandır.
Ulaştırma Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda, gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI
Ulaştırma Hizmetleri, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşullarının bir sonucu olarak sürekli ve hızlı bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle lojistik sektörü, stratejik bir sektör olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmektedir. Küreselleşmeyle birlikte lojistik sektöründe artan rekabet dolayısıyla kazanmakta, sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır..
GİRİŞ KOŞULLARI
Öğrencilerin sağlık durumu, Ulaştırma Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.
ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI MEZUNLARININ
İSTİHDAM ALANLARI
Lojistik mezunları; Lojistik işletmelerinde, Fabrikalarda, Kargo ve Gümrük işletmelerinde, İthalat ve ihracat yapan firmalarda, Liman işletmelerinde, Depolar ve antrepolarda, TCDD lojistik üslerinde, Kendi açacakları iş yerlerinde, MEB'de Öğretmen olarak işe başlayabilmektedir.